Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAHODOVÝ KLÁTIL
   "Jak bych vám ho jen popsala? Je růžový a klátí se. Spousta smíchu, zvláště ve větších společnostech. Můžete ho samozřejmě podávat i v míse, ale každý bude vědět, že to děláte špatně."

   Na 4 - 6 Klátilů (podle velikosti použitých forem - sklenic) :
  • 2-3 sáčky želatiny nebo rostlinné náhrady
  • 300 ml vařící vody
  • 250 g jahod
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 (nebo dle chuti) polévkové lžíce prosátého cukru
  • jahodová zmrzlina
  • 4 větší úzké sklenice na šampaňské, tzv. flétny
   Vydavatelova poznámka:
   Mnohem lépe připravíte pokrm s mixerem. Dohodli jsme se na skleničkách na šampaňské, protože formy, kterým evidentně dává přednost paní Oggová jsou... jaksi nedostupné. Tedy . . . v obchodech je prostě nevidíte. No, rozhodně ne v obchodech na Hlavní ulici, že . . . Ne tedy na naší Hlavní ulici!

   Rozpustíme želatinu ve vodě podle předpisu na sáčku a necháme asi 10-15 minut vychladnout. Zatím opláchneme a očistíme jahody, rozřízneme je napůl a vložíme do mísy nebo jiné nádoby vhodné k míchání. Přidáme většinu šlehačky - trochu si ponechte na dozdobení - a cukr. S použitím mixeru vše rozšleháme do konzistence mléčného kokteilu. Nemáme-li k dispozici mixer, mačkáme mačkadlem na brambory, až je směs hladká.
   Když želatina vychladla, promícháme ji pečlivě s jahodovou směsí a nalejeme do skleniček na šampaňské. Chladíme dvě hodiny (nebo dokud neztuhne).
   Nakonec opatrně vyjmeme Klátily ze sklenic (použijte delší nůž s kulatou špičkou nebo něco podobného) a položíme na talíř. Podáváme ve vzpřímené poloze, u základny zdobíme nějakým tím kopečkem nebo dvěma jahodové zmrzliny, umístěnými jak uznáme za vhodné, a troškou šlehačky."

ZARUČEŃE PRAVÉ PILULKY ZE SUŠENÝCH ŽAB
   Podle kvestora Neviditelné Univerzity zní recept takto: "Lžíci! Dejte to Rudíkovi! Vás neberu, pane, to tedy v žádném případě, protože máte prsty pod opaskem, nebo ať se nejmenuju Postelvoz! Dám si dva plátky, jestli mohu!" Po zvážení jeho slov nám arcikancléř NU, pan Vzoromil Výsměšek, řekl: "Krátce potom, co jsem nastoupil na Univerzitu jako arcikancléř, jsem pochopil, že kvestor je šílený jako kubistická malířka v přechodu a žádný z mých pokusů jak ho z onoho stavu dostat (například za pomoci praktických žertíků a podobně), nezabíral. Pak Rozšafín Ctibum, jeden z našich mladších mágů, který se zabývá moderními metodami magie, narazil při jednom z výzkumů na starý recept, v němž se uvádělo, že kůže některých druhů exotických žab způsobuje halucinace a došel k názoru, že kdyby se nám podařilo izolovat onu aktivní látku a mírně ji modifikovat, bylo by možné přivodit kvestorovi halucinogenní stav, v němž by se domníval, že je zcela příčetný. Ten mládenec má skutečně neobyčejnou představivost. Zatím to funguje a pokud kvestor nezapomene brát své pilulky, chová se náš kvestor, samozřejmě podle měřítek našeho ústavu, jako zcela normální muž. ( Vydavatelova poznámka: Z následujícího předpisu jsme vynechali látku extrahovanou z kůže žab, protože kdybychom to neudělali, podporovali bychom :
   1.) krutost vůči žabám
   2.) epidemii sebevražedné příčetnosti mezi čtenáři ).

  • 0 žab
  • bílek jednoho malého vejce
  • 30 g prosátého cukru na polevu
  • 1 vrchovatou lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku rumové tresti (sic!)
  • 1 lžičku zelené potravinářské barvy
   Opatrně vezměte žádnou žábu a neusušte ji. Bílek ušlehejte na tuhý sníh. Postupně do něj vmíchejte cukr - používejte dřevěnou lžíci. Prosejte skořici, přidejte rumovou tresť a barvivo a dobře umíchejte. Pak přidejte tolik ze zbývajícího cukru, abyste dostali hmotu, která se vám při doteku nelepí na prsty. Vyložte pečící plech voskovým papírem, vyválejte z hmoty kuličky velikosti hrachu, rozložte je na plech a nechte asi osm hodin schnout. Berte, když máte dojem, že už je na vás svět příliš, nebo když vám to poradí vnitřní hlasy.